Защо се напълнява, след като се откажат цигарите?

Почти всички пушачи, които са решили да се отърват от този вреден навик, се притесняват, че когато откажат цигарите, ще започнат да пълнеят от нищото. Това се получава, защото никотинът потиска глада

2012-03-20 13:52:00
Защо се напълнява, след като се откажат цигарите?
Снимка: sxc.hu

Почти всички пушачи, които са решили да се отърват от този вреден навик, се притесняват, че когато откажат цигарите, ще започнат да пълнеят от нищото. Това се получава, защото никотинът потиска глада и когато той бъде спрян, апетитът се повишава.

 

Въпреки че цигарите са вредни, те правят и нещо полезно – ускоряват метаболизма и горят калории, като стимулират гени, които участват в разграждането на мазнините. Когато човек спре да пуши, метаболизмът му се връща към нормалните стойности и неусетно започва трупането на излишни килограми. При хората, които наскоро са спрели да пушат, се наблюдава тенденцията да хапват повечко. По този начин те търсят заместител на цигарите и консумират повече храна, защото вече им е по-вкусна.

 

Направено проучване показва, че при група здрави пушачи има по-висока активност на AZGP1-гена в клетки от дихателните пътища, отколкото при хора, които не пушат. Този ген разгражда мазнините и това е причината пушачите да поддържат теглото си и когато откажат пушенето, да напълняват, без да са променили хранителния си режим.

 

Вижте какво точно се случва, когато откажем цигарите:

 

20 минути след последната цигара – кръвното се понижава, температурата се повишава, сърдечната честота намалява.

 

8 часа без цигари – кислородът в кръвта се повишава и достига нормалните си стойности, нивото на карбон моноксид се нормализира.

 

24 часа след последната цигара – намалява рискът от сърдечен удар.

 

48 часа без цигари – вкусовите възприятия се подобряват.

 

От 14 до 90 дни без цигари – човек започва да спортува по-лесно, подобрява се кръвообращението и функционирането на белия дроб.

 

180 дни от последната цигара – типичните оплаквания на пушачите отшумяват.

 

365 дни без цигари – с 50% намалява рискът от коронарни сърдечни заболявания.

 

 

От 5 до 15 години без цигари – опасността бившият пушач да получи удар и същата, както при хората, които никога не са пушели.

 

10 години от последната цигара – намалява рискът от развитие на язва, с 50% намалява рискът от рак на белите дробове, намалява рискът от рак на устата.

 

15 години без цигари – понижава се рискът от коронарни сърдечни заболявания.

 

 Не се притеснявайте, че ще напълнеете, когато откажете цигарите. Просто започнете да спортувате повече, сега вече ще ви е по-лесно, хранете се здравословно и дори първоначално да качите няколко килограма, в най-скоро време ще се отървете от тях.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия